Привидно контролираме ситуацията с COVID-19, но имам усещането за целенасочено оставяне на

...
Привидно контролираме ситуацията с COVID-19, но имам усещането за целенасочено оставяне на
Коментари Харесай

Омикрон целенасочено е оставен да обхване повече хора, за да изградим колективен имунитет |

Привидно направляваме обстановката с COVID-19, само че имам усещането за целеустремено оставяне на този по-лек вариант да обхване по-голяма част от популацията, с цел да се сътвори групов имунитет. Хем го направляваме, хем сме оставили болестта да протича в лекия си вид и популацията да бъде по-защитено от тежките ограничения, които ги имаше първоначално.

Това сподели по Bulgaria ON AIR инфекционистът проф. Георги Попов, който лекува първите случаи на болни от инфекцията.

По думите му и тази зараза минава през цикличност и към този момент сме в тази част, в която има понижаване на случаите, само че за цялостно изгубване надали може да се приказва. 

" Твърде наивно е да имаме вяра, че вирусът се е изчерпал генетично и няма да има нови разновидности, само че като всяко вирусно заболяване, задачата и на този вид на COVID-19 не е да убива повече хора, а да се популяризира повече и да живее по-дълго време. Затова мисля, че минахме времето на тежките разновидности като Делта, с повече смъртни случаи. Сега, с Омикрон и подвариантите му, болестта е много по-заразно, боледуват много повече хора, включително и преболедували, само че протича по-леко. Наскоро имах пациент, който три пъти е боледувал от ковид - от Алфа разновидността, от Делта и от Омикрон. Това за мен беше дребна сензация, макар че самият аз съм боледувал два пъти ", сподели проф. Попов.

Как се промени лекуването на инфекцията?

" Във всеки етап от тези две години, които минаха, имаше дребни триумфи и неща, които отрекохме. В началото прилагахме типичен антивирусни лекарства, само че те бързо бяха отречени. После отпадна и хидкроксихлорохинът, който, изключително в композиция с азитромицин, даваше странични резултати. Имаше клатушкане към ивермектин, препарати за лекуване на ХИВ, само че последователно се ориентирахме към лекарства, които имат антивирусно деяние тъкмо при COVID-19. В момента в България са позволени 8 препарата за лекуване на коронавирус – това са антивирусните лекарства – ремдесивир, единствено за болничната помощ, с огромно неспокойствие чакаме да пристигна таблетната форма на препарата пакскловид, и моноклоналните антитела това са нещата които най-работят. В България разполагаме с три от моноклоналните антитела " ", изясни експертът.

По думите му лекуването на ковид към този момент е амбулаторно, все по-малко са приетите в болница. Занапред пациентите ще се лекуват главно в доболничната помощ, счита той.

Проф. Попов разяснява и първите противоепидемични ограничения , които бяха въведени в страната:

" В началото чакахме нещо ново, невиждано в историята, ограниченията проработиха, само че бяха фрапантни. Оттам се сътвори суматоха у популацията, очакване за нещо тежко и невероятно. Не мисля, че беше най-правилното.  Когато човек е спокоен, положителен, че всичко ще приключи добре, доста по-бързо се възвръща. Такива заболели оздравяват. Паникьорите, изплашените, го карат доста тежко ", показа експертът.

Какви ваксини ще са ефикасни против всевъзможни разновидности на вируса?

Според проф. Попов нужни са ваксини, които пазят освен против спайк протеина на COVID-19, а и против всички елементи на вируса, по този начин ще се получи по-добра отбрана. Многопосочната информация за имунизациите създава усещането, че актуалните генетични ваксини не са това, което ще помогне и по тази причина доста хора се отдръпнаха от имунизацията, счита инфекционистът. По думите му появяването на класическа ваксина би довела до по-голяма процент имунизирани.

" Много ни се иска COVID-19 стане елементарна вирусна зараза. Коронавирусът е хилядолетен вирус и е чакал да се появи индивидът, с цел да каже " добре пристигнал, ти ще ми бъдеш гостоприемник ". Но се случи нещо забавно с него през годините - появяването на разновидности, които заплашват живота на хората. Тази опция за взаимоотношение сред животинските коронавируси и индивида би трябвало да бъде следена, тъй като е значимо за недопускането на нови разновидности ", сподели в умозаключение проф. Георги Попов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР